maanantai 12. joulukuuta 2011

Painavaa asiaa

Edellisen heinäsatsin kuivaheinäpaalit painoi kuusi kiloa per paali. Nyt viime viikolla tullut heinä painaa hieman enemmän... Alla kuva, joka kertoo yhden (!) siivun painon.

perjantai 9. joulukuuta 2011

PelletGate

Melko ongelmainen kuivike tuo pelletti. Meillä on koko syksyn jatkuneet ongelmat muutaman hevosen kanssa. Vaihtoehdoiksi ja avuiksi on ehdotettu turpeen lisäämistä likaisiin ja märkiin karsinoihin. Toisaalta se ei osasta meistä tunnu hyvältä ajatukselta, koska silloin märkien ja likaisten kohtien huomaaminen voisi hankaloitua. Osaltaan se voisi auttaa, koska turpeen imukyky on hyvä. Kuitenkin kuivikkeen budjetoiminen hankaloituisi, mistä tietää kuinka paljon sitä turvetta tulisi sinne lisätä ja kuinka usein?

Pelletti todellakin toimii eri tavalla eri hevosilla. Meillä on kahdeksan hevosta tallissa ja osalla pellettipeti on edelleenkin vaaleaa huttua, pehmoista hötöä. Muutamilla hevosilla, kuten allekirjoittaneen Brookella, pelletti muuttuu parissa viikossa käyttöönotosta tummaksi, kostean näköiseksi. Todennäköisesti syynä on se, että Brooke on sotkuinen hevonen, eli tekee lantakasat minne sattuu karsinaan ja sitten niiden yli kävellessään levittelee suhteellisen kosteaa lantaansa ympäri karsinaa. Lopputulos on se, että koko karsinassa on kevyt kakkakerros päällä, joka pitää kuoria pois ennen kuin siirtyy poistamaan lantakasoja  ja märkiä kohtia. 

Ongelmia edelleen aiheuttaa se, että pellettikarsinoiden tekemiseen kuluu paljon aikaa. Tai, paljon enemmän kuin turve- tai purukarsinoihin. Likaantumisen ohella osalle hevosista pelletti menee liuskamaiseksi tai pahkuroituu, vaikkei se olisi märkää tai likaista. Jos nämä kuivat pahkurat heitetään pois lähtee siinä iso osa karsinan imukykyä mukana. Ne pitäisi jaksaa ja viitsiä rikkoa, jotta ne toimivat imukykyisinä karsinassa. 

Summa summarum: pelletti on meistä edelleen loistava vaihtoehto kuivikkeelle. Kunhan se saadaan järkevällä ja taloudellisella tavalla toimimaan meidän kaikilla hevosilla. Kalliiksi tulee, jos pellettisäkkejä lisätään monta kertaa viikossa.